Weegschaal voor gewichtsverlies

In vijf stappen naar gewichtsverlies

Er is in de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar verschillende methodes van gewichtsverlies, deze onderzoeken hebben tot veel nieuwe doorbraken in de gezondheidsindustrie geleid. We komen steeds meer achter de oorzaken van gewichtsverlies. Op basis van deze onderzoeken zijn veel populaire diëten in het leven geroepen, enkele voorbeelden hiervan zijn het ketogeen dieet en het intermittent fasting dieet. Beide diëten claimen goed te zijn voor gewichtsverlies, maar beide diëten hebben één ding in gemeen, ze leiden allebei tot een negatieve energiebalans, oftewel je eet minder calorieën dan dat je lichaam verbrandt. Als je minder calorieën eet dan dat je lichaam verbrandt, val je af.

Daarom heb ik deze vijf simpele stappen bedacht die (bijna) iedereen kan volgen om af te vallen. Deze vijf stappen bevatten de absolute basis voor gewichtsverlies. Deze stappen zorgen niet alleen voor gewichtsverlies, maar leiden ook tot bewustwording omtrent het geen wat je eet. Je leert dat gezond eten voordelen met zich meebrengt en zorgt voor een vitaler leven.


Stap 1 – Startgewicht bepalen

Ga op de weegschaal staan en bepaal het startgewicht. Schrijf dit gewicht samen met de datum ergens op, dit kan op je smartphone of in een notitieblok. Op deze manier weet je het altijd zeker.

Zorg er altijd voor dat je jezelf in de ochtend weegt nadat je wakker wordt. Je lichaam bestaat voor 80% uit water dus het watergewicht verschilt vaak, probeer dus niet direct in paniek te raken als je iets bent aangekomen na een avond veel eten.

Ga niet teveel uit van de weegschaal, zoals hierboven wordt genoemd verschilt het gewicht vaak en is het alleen een goede leidraad voor een langere periode.

Stap 2 – Caloriebehoefte berekenen

Bereken het aantal calorieën dat jouw lichaam nodig heeft, je kunt gebruiken maken van een calculator zoals die van Joel Beukers of door een kleine rekensom te bereken. Elk lichaam is natuurlijk anders, dus ga niet blindelings op de uitkomst van de berekening uit. Het is een goed uitgangspunt om te beginnen, maar als je merkt dat je na 10 dagen geen gewicht hebt verloren betekent dit dus waarschijnlijk dat je alsnog teveel eet.

Als je na 10 dagen geen gewicht meer verliest op het aantal calorieën dat je eet dan is het tijd om het totale aantal calorieën te verminderen met 100, ga wederom 10 dagen weer op dit calorie aantal eten en kijk wat er met je gewicht gebeurd. Mocht je nou juist teveel afvallen(1KG+ per week) verhoog het aantal calorieën dan. Probeer niet meer dan 0.5KG per week af te vallen, op deze manier honger je jezelf vaak helemaal uit wat uiteindelijk leidt tot het eerder opgeven.

Stap 3 – Calorieën tellen

Calorieën tellen houdt in dat je gaat bijhouden wat je eet. Door het tellen van je calorieën krijg je een inzicht in je voedingspatroon en de hoeveelheid calorieën en macronutriënten die bepaalde voedselsoorten bezitten. Op deze manier creëer je bewustwording wat uiteindelijk zal leiden tot het beter nadenken over je voedselkeuze.

Het concept is heel eigenlijk heel simpel, je weegt alles af wat je eet en drinkt en telt het aantal calorieën bij elkaar op. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen ondersteunen zoals bijvoorbeeld MyFitnessPal en FatSecret. Beide apps hebben al een grote database met vele soorten producten, mocht een bepaalde voedselsoort er niet tussen staan dan kun je deze zelf altijd toevoegen. Je gaat dus elke dag bijhouden wat je eet, ook de kleine hapjes tussendoor.

Als je eenmaal door hebt wat je allemaal eet en handig bent met het bijhouden van je calorieën, dan kun je ook wat beter letten op de macronutriënten. De drie macronutriënten die belangrijk zijn om bij te houden zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten.

Stap 4 – Eten & Drinken

Blauwe en Rode bessen yoghurt
Blauwe en rode bessen yoghurt

Ik ga je niet vertellen wat je wel en niet mag eten, je kunt het beste (gezonde) maaltijden zoeken die je lekker vindt en die je vaak kunt eten. Door gestructureerd te eten met maaltijden die jij lekker vindt is de kans groter dat je blijft volhouden. Zorg ervoor dat ongeacht wat je eet je altijd bijhoudt hoeveel calorieën dit bevat, ga je bijvoorbeeld uiteten hoeft dit geen exacte wetenschap te zijn, maar hou er de rest van de dag rekening mee. Overigens raad ik altijd aan om te kiezen voor de volkoren alternatieven.

Mensen vergeten vaak dat er in bijna alle frisdranken, sappen en alcoholische dranken veel suiker zit. Door deze dranken kom je al snel aan je caloriebehoefte van die dag zonder nuttige energie daarvoor terug te krijgen. Zorg er dus voor dat je suikerhoudende dranken met mate drinkt of kiest voor de light/zero variant. Mensen die veel koffie en thee drinken moet ook oppassen met de melk en suiker, zorg ervoor dat je deze dranken (vaker) zonder gaat drinken. Op deze manier spaar je meer calorieën om te eten.

Stap 5 – Beweging voor gewichtsverlies

Naast het verminderen van je calorie inname is het ook verstandig om meer te gaan bewegen. Je hoeft niet meteen kilometers ver te gaan rennen, je kunt gewoon al beginnen met een blokje lopen. Het is onmogelijk om een slecht dieet er uit te sporten, dus probeer altijd te zorgen dat je dieet ook op orde is.

Tegenwoordig zitten er in veel telefoons wel een stappenteller, probeer eens te kijken naar het gemiddelde aantal stappen wat je loopt en doe dit maal 1.5. Dan is de uitkomst van die berekening je nieuwe doel elke dag. Door telkens iets meer te doen blijf je jezelf uitdagen.

Naast het rondje om kun je natuurlijk ook naar de sportschool, je kunt cardio gaan doen of krachttraining. Voor iedereen die in staat is om krachttraining te gaan doen zou ik het aanraden, je verbrand meer calorieën dan bij cardio en je lichaam wordt er ook strakker van.


Als jij deze vijf stappen goed hebt doorgenomen moet het je nu lukken om af te vallen. Probeer gaandeweg dingen aan te passen om jezelf te blijven uitdagen. Denk erom dat het niet om een dieet gaat maar een verandering van levenswijze. Ben je bewust van de voordelen die gezonde voeding en een fit lichaam je bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *