Tips voor een beginnend voetbaltrainer/coach

Voetbalcoach. Tips voor een beginnend voetbaltrainer/coach
Coach spreekt spelers toe

Zo maar als voetbaltrainer of voetbalcoach te beginnen aan een voetbalteam is altijd lastig. Je kent de spelers niet, de leiders niet en misschien de voetbalclub niet. Mocht dit gebeuren dan zijn er een paar tips die u daar bij kunnen helpen! Meer willen weten over tips voor een beginnend voetbaltrainer/coach? Klik hier!

Uitnodigen Bijeenkomst

Als coach nodig elke speler uit die deel uit gaat maken van jou voetbalteam. Begin de bijeenkomst te vertellen wie jij bent en wat je in het dagelijks leven doet, waar je werkt etc. etc. etc. Daarna wil je natuurlijk ook wat weten over de spelers. Dit kun je individueel vragen maar ook tijdens de bijeenkomst. Zo heb je al snel een idee van wie nou wie is. Als beginnend voetbalcoach is dit een must. Daarnaast is het makkelijk om te vragen naar zijn of haar favoriete positie en de positie waar die het afgelopen jaar het meest gespeeld heeft. Zo krijg je nog meer een idee en kun je beter een inschatting maken als trainer of coach van het elftal.

Eerste training als voetbaltrainer

Vraag de spelers om 15 minuten eerder op de eerste training aanwezig te zijn. Zo weet je meteen wie normaal op tijd is en wie te laat. Eenmaal iedereen aanwezig begin je met de training die je van te voren goed hebt uitgestippeld. Eenmaal aan het eind van de training verdeel je het team in 2 om een partij te doen. Het makkelijkst is het dan om ongeveer evenveel verdedigers, middenvelders en aanvallers bij elkaar in te doen.

Trainer bepaalt wie er speelt. Tips voor een beginnend voetbaltrainer of voetbalcoach
Trainer bepaalt wie er speelt

Eerste oefenwedstrijd als coach

Wat makkelijk is om te doen bij een eerste oefenwedstrijd om iedereen zo veel mogelijk te laten spelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iedereen minimaal 60 minuten van de 90 te laten spelen. Dit doe je door de wedstrijd in vakken van 30 minuten in te delen. Maak vooraf 3x een opstelling waarbij iedereen minimaal 2x in de basis staat op zijn of haar favoriete positie. Een stappenplan hierbij kan helpen. Klik hier voor een goede uitleg hierover!

Begin competitie met de coach aan de zijlijn

Bij het begin van de competitie wil je graag de beste team op het veld hebben staan. Dit was natuurlijk een hele kluif om het team te laten spelen zoals u dat wilt. Bij het begin van de competitie wil je natuurlijk maar een ding…. Dat is winnen! Zorg ervoor dat iedereen er vol voor gaat en 100% inzet toont.

Juiste tactiek selecteren

Een tactiek hanteren als trainer/coach is niet zo moeilijk. Jij bepaalt of er aanvallend wordt gespeeld of verdedigend. Wat lastiger is…. Of het team dit ook gaat doen. Leg daarom extreem goed uit wat het plan is. Gebruik eventueel een bord of andere dingen waarmee je het beter kunt uitleggen dit is handig zeker als beginnend coach. Als iedereen het snapt kan het goed werken… Snapt 1 of snappen er 2 mensen niet wat de bedoeling is. Is de kans op verlies groter! Hierbij de tips voor een beginnend voetbaltrainer/coach.

Meer willen weten over het principe van de sport voetbal? Klik dan hier voor “Regels van het voetbal” of “Basisbeginselen van het voetbal”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *